Particulier huren

De meeste Nederlanders wonen in een koophuis of een huis dat ze huren via een woningbouwstichting of -coöperatie. Echter, de laatste jaren zien we dat particulier huren steeds populairder wordt. Dit heeft te maken met verschillende factoren:

  • De wachttijden zijn kort. Waar je in sommige steden meer dan 10 jaar moet wachten op een huurwoning, zijn de wachttijden in de vrije sector minimaal.
  • Sinds de crisis staan huizen vaak lang te koop. De markt trekt weer aan, maar is nog niet op zijn oude niveau. Veel eigenaren hebben hun nieuwe woning al betrokken en zitten dus met een dubbele hypotheek. Het verhuren van het “oude” huis kan dan een tijdelijk oplossing zijn. Hierdoor is het aanbod in de vrije sector flink toegenomen.
  • Er zijn situaties waarin het praktisch is om een gemeubileerd huis te betrekken. Particulieren bieden soms ook deze mogelijkheid.
  • U heeft een ruime keuze. Waar u bij de woningbouw afhankelijk bent van wachtlijsten en daarom een beperkt locatie-aanbod, heeft de vrije sector een ruimere keuze voor de huurder. En of u nu een eengezinswoning wilt, een vrijstaand huis, een appartement of een kamer; de vrije sector biedt het allemaal.

Hoe vindt u huurhuis in de vrije sector?

De keuze is ruim, maar hoe weet u nu of u te maken heeft met een nette aanbieder. De “huisjesmelkers” hebben een niet al te best imago. Niet geheel onterecht, maar er zijn natuurlijk ook heel veel eerlijke mensen in deze business. Zorg voor referenties, door online nog even verder te zoeken. Of zoek bij een betrouwbare en gevestigde aanbieder, zoals hier op Huislijn.nl.

Het is belangrijk dat u bij een particuliere huurwoning alles netjes vastlegt. Wat zijn de voorwaarden? Met welke rechten en plichten heeft u te maken? Geeft de overeenkomst genoeg flexibiliteit? Zorg dat u niet voor verrassingen komt te staan, zodat u de rust heeft om van uw nieuwe huis een thuis te maken.